Toekennen risicocategorie en excluderen patiënten VRM laag/matig risico ingevoerd na 2022

Tags: Hardenberg, Flevoland
11-04-2023

Sinds 2022 wordt voor nieuwe VRM patiënten de nieuwe standaard gehanteerd; inclusie voor VRM zorg vindt plaats op basis van de risicocategorie hoog/zeer hoog. 

Als een nieuwe patiënt laag tot matig risico (groen) scoort mag deze niet worden geïncludeerd in de ketenzorg.

Momenteel zien we dat in een aantal praktijken toch nieuwe patiënten met een laag/matig risico worden geïncludeerd in de VRM keten.

Dit is niet conform de inclusiecriteria. Het verzoek is deze patiënten per direct te staken.

De patiënten om wie het gaat (na 2022 geïncludeerd in de VRM ketenzorg met laag/matig risico) vind je als focuspreset op het VRM dashboard.

 

Verder zien we dat niet van elke patiënt een risicocategorie bekend is. Hierbij ook het verzoek de risicocategorie toe te kennen. Dit kan via een jaar- of tussentijdse controle. Ook deze patiënten vind je via een focuspreset op het dasboard VRM.

 

De mogelijkheid om een ‘consult cardioloog’ (voor een VRM patiënt) aan te vragen, is opgeheven (regio Flevoland). Jaarlijks werd van deze mogelijkheid slechts 2 maal gebruik gemaakt. Het blijft wel mogelijk om de vasculair internist voor een VRM patiënt via het KIS te consulteren. Dat kan via ‘consult internist’.

 

Achtergrondinformatie:

Zie ook VRM | Medrie.nl.

In 2020/2021 zijn patiënten door jullie omgezet van primair/secundair naar deze nieuwe risicocategorie.

Uitzondering daarop was, dat de toenmalige ‘groene groep’ met laag/matig risico in de ketenzorg mocht blijven, met daarbij de aanvulling dat deze groep in de loop der tijd dus steeds kleiner wordt.