Nieuwe zorgmodule Preventie Diabetische Voetulcera: praktische aandachtspunten

Tags: Flevoland, Hardenberg
04-02-2021

Eind december informeerden we over de nieuwe voetzorgmodule die per 1 januari 2021 van kracht is. Naar aanleiding daarvan is overleg geweest met de podotherapeuten. Het volgende is afgesproken:

  • De podotherapeuten zullen zorgdragen voor het omzetten, in geval van SIMS1/ZP2, naar een hoger of lager zorgprofiel en hierover met de patiënt communiceren.
  • Vanuit de NVvP (Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten) zal een brief met specificaties worden gestuurd naar de KIS leveranciers om het algoritme aan te passen zodat invullen van het voetonderzoek in Portavita niet meer leidt tot SIMS1/ZP2.
  • Totdat dit gereed is zal in het KIS een eventueel geadviseerde SIMS1/ZP2 altijd moeten worden overruled middels een gekozen zorgprofiel 1 of 3. Dit geldt voor zowel de podotherapeut als de POH.

Daarnaast is op de volgende plaatsen de informatie aangepast:
- Op de website bij Vergoeding voetzorg
- In het KIS is bij het voetonderzoek onder info (rechtsboven) de samenvattingskaart toegevoegd
- In het zorgprogramma op de website staan onder het blok ‘Podotherapeut’ bij ‘zie ook’ de up to date documenten:
Samenvattingskaart zorgmodule 2019
Zakkaartje overzicht Sims zorgprofiel en vergoeding
Eisen verwijzing terugrapportage
Stroomschema n.a.v. module voetzorg
Stroomschema samenwerking met St Jansdal (SJD)
Stroomschema samenwerking met Antonius Ziekenhuis (AZS)

Binnenkort zal de link en een hand-out naar het eerder gegeven webinar van de NVvP beschikbaar komen. Verder zijn er plannen om op 9 maart, vroeg in de avond, een digitale bijeenkomst te organiseren voor POH’ers met de lokale podotherapeuten waar inhoudelijke vragen gesteld kunnen worden. Zodra er meer bekend is volgt meer informatie.