KIS: Aanpassen SCORE tabel naar CVRM standaard 2019

Tags: Flevoland, Hardenberg
25-10-2021

Vanaf 28 oktober zal bij invoeren van het onderzoek SCORE risicoschatting de score op basis van de NHG_standaard 2019 berekend worden. U kunt deze SCORE tabel gebruiken bij nieuwe patienten (voor de huidige populatie heeft u dit immers al gedaan) om hun risico te schatten en aan de hand daarvan ook te beoordelen of zij in aanmerking komen voor ketenzorg.

De belangrijkste wijziging in de NHG-standaard is dat de risicoschatting plaatsvindt op basis van risico op sterfte in plaats van risico op ziekte. Daarnaast zijn onderstaande punten in de Score-tabel gewijzigd:

  • Diabetes is niet meer van invloed op de risico berekening.
  • Reumatoïde artritis zorgt ervoor dat de risico-score met 1,5 wordt vermenigvuldigd.
  • De cholesterolwaarde 3 is toegevoegd.
  • De leeftijdscategorieën zijn aangepast.

Een andere belangrijke wijziging bij de berekening van de score is dat er interpolatie wordt toegepast. Interpoleren is het schatten van een waarde die tussen twee beschikbare waarden liggen. In de score-tabel zijn bijvoorbeeld de waardes 140 en 160 beschikbaar voor de systolische bloeddrukwaarde. Als de gemeten bloeddruk 150 is (er tussen in) zal er interpolatie toegepast worden. Hierdoor kan de score die getoond wordt iets afwijken van de score die in de score-tabel zwart omlijnd wordt.

Zowel in de header van het patiëntendossier als in de monitor onder het tabblad behandeling wordt de meest recente risicoschatting getoond. Als de laatste berekening volgens de NHG-standaard 2011 is gedaan komt er (NHG 2011) achter te staan. Anders wordt er (NHG 2019) getoond.

Voor meer informatie en screenshots: zie het opleverdocument van Portavita.