Oplossing gevonden voor patiënten van huisartsenpraktijk Nielen in Emmeloord

Tags: Flevoland
30-06-2022

Er is een oplossing gevonden voor de 2300 patiënten van huisartsenpraktijk Nielen in Emmeloord. Huisarts Nielen was door gezondheidsredenen genoodzaakt om per 1 april 2022 zijn praktijk te stoppen. Ondanks buitengewoon grote inspanning van meerdere partijen kon er helaas geen opvolger worden gevonden per 1 april 2022 en is zijn praktijk gesloten. Dit had uitermate vervelende consequenties voor de patiënten van dokter Nielen en zijn collega’s in Emmeloord. De huisartsen in Emmeloord waren door het gebrek aan huisartsen in de regio al gesloten voor nieuwe inschrijvingen. Desondanks hebben zij zich bereid getoond om in de afgelopen periode in ieder geval de spoedzorg voor patiënten van dokter Nielen voor hun rekening te nemen.

Al met al een heel onwenselijke situatie en daarom zijn onder andere huisarts Nielen en zijn manager, de huisartsen van Emmeloord, Huisartsen Coöperatie Flevoland (HCF), zorggroep Medrie en Zilveren Kruis de afgelopen maanden hard blijven zoeken naar een passende oplossing. Deze is nu gevonden in de vorm van Arene online huisartsenpraktijk. Een huisartsenpraktijk die zorg via digitale communicatie combineert met zorg op locatie.

Vanaf 4 juli 2022 kunnen de patiënten van huisartsenpraktijk Nielen terecht bij Arene online huisartsenpraktijk. Met de gevonden oplossing krijgen alle patiënten weer toegang tot huisartsenzorg. Ook de vertrouwde locatie aan de Urkerweg 4c wordt weer in gebruik genomen. Patiënten kunnen daar terecht voor de doktersassistente, de praktijkverpleegkundige chronische zorg en de praktijkverpleegkundige psychologische zorg. Alleen het contact met de huisarts loopt in de basis anders, omdat dit in principe via digitale communicatie (telefoon, digitaal bericht of beeldbellen) plaats zal vinden. Mocht bij dit contact blijken dat er lichamelijk onderzoek of behandeling nodig is, dan zorgt Arene ervoor dat de patiënt terecht kan bij één van de andere huisartsen in Emmeloord.

Arene online huisartsenpraktijk is een initiatief van vier Brabantse huisartsen en biedt een oplossing voor patiënten in gebieden waar een huisartsentekort is. Arene heeft veel ervaring met het verlenen van huisartsenzorg via digitale weg en levert naast zorg aan Nederlanders in gebieden met een tekort aan huisartsen onder andere ook huisartsenzorg aan een groot deel van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Uit de ervaringen tot nu toe is gebleken dat een grote meerderheid van de zorgvragen (70-80%) goed beantwoord kan worden via digitale communicatie. Meer informatie over Arene vindt u op www.arene.nl.

Zorggroep Medrie en Huisartsen Coöperatie Flevoland (HCF) zijn blij dat er een oplossing gevonden is, net als zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de huisartsen in Emmeloord.

Alle patiënten van huisartsenpraktijk Nielen ontvangen een brief waarin zij persoonlijk worden geïnformeerd over de overgang naar Arene.