Actieweek huisartsenzorg, thema 4: gebrek aan voldoende en betaalbare praktijkhuisvesting

Tags: Zwolle, Flevoland, Hardenberg
30-06-2022

Deze week is de actieweek huisartsenzorg. Huisartsen willen verbetering boeken op vier thema’s. Nienke Rijkers, praktijkhoudend huisarts bij Huisarts@Holtenbroek in Zwolle belicht vandaag thema 4: praktijkhuisvesting.

Gemeenten moeten in hun plannen voldoende ruimte creëren voor huisartsenhuisvesting en de vergoeding moet worden aangepast om verschillen in huisvestingskosten op te vangen.

Nienke Rijkers: “Er wordt steeds meer zorg vanuit de tweedelijn naar de eerstelijn overgedragen. Om goede zorg te kunnen leveren, hebben we extra medewerkers en extra spreekkamers nodig. En in die zoektocht naar ruimte loopt je aan tegen commerciële bedrijfsruimtetarieven. Ik hoor zelfs van huisartsen dat ze hun spreekuur vanuit een hotelkamer doen! En als je al een geschikte ruimte vindt, moet je als huisarts gaan onderhandelen. Dat is inefficiënt, we besteden onze tijd liever aan goede zorgverlening. Daarom is onze vraag dat gemeentes bij nieuwbouwplannen ook rekening houden met locaties voor zorgverleners die betaalbaar zijn d.m.v. het NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) vastgestelde tarief wat wij hiervoor krijgen."

Kijk voor actuele info op: www.huisartseninactie.nl