Doorontwikkeling chronische zorg: aan de slag met een nieuwe werkwijze

Tags: Flevoland
10-02-2023

Vanuit de Doorontwikkeling chronische zorg worden de komende tijd in het Medriegebied pilots gestart rond de thema’s persoonsgerichte zorg, digitale zorg en (meer) samenwerken.

Een andere werkwijze en de inzet van nieuwe (digitale) hulpmiddelen moeten POH en huisarts in hun werkzaamheden ontlasten. In pilots kan worden getest of dat wordt bereikt.

Het doel is dat huisartspraktijken de toekomstige zorgvraag goed aan blijven kunnen.

Pilot Clear 
Binnenkort start een pilot in Flevoland in samenwerking met Clear, waarbij voor een bepaalde doelgroep patiënten wordt ingezet op (meer) samenwerking met diëtist en een actieve rol voor de patiënt.

Door middel van glucose metingen en het loggen van voeding en leefstijl in een app, krijgt de patiënt inzichtelijk hoe hij/zij reageert op voeding en wat passende keuzes voor hem/haar zijn.

Deze nieuwe werkwijze biedt kansen te onderzoeken in hoeverre de patiënt in een vroeger stadium bewuster wordt van de invloed van voeding waardoor glucosewaarden verbeteren, de patiënt zich beter voelt en patiënt zelf meer de regie kan pakken en daardoor ook minder zorg van een professional nodig heeft.

Op dit moment worden praktijken in Flevoland gevraagd deel te nemen aan deze pilot. Het streven is begin maart te starten door het includeren van de eerste patiënten.

Maximaal zullen 40 patiënten worden geïncludeerd. Het traject voor de patiënt duurt 12 weken. Er zijn voor de patiënt geen kosten verbonden wanneer zij deelnemen.

In die periode is vooral contact met de diëtiste. Met de POH is tijdens deze periode contact op indicatie.

We houden jullie op de hoogte!