Actieweek huisartsenzorg, thema 3: de druk van de ANW moet verminderen

Tags: Zwolle, Flevoland, Hardenberg
29-06-2022

Deze week is de actieweek huisartsenzorg. Huisartsen willen verbetering boeken op vier thema’s. Nienke Rijkers, praktijkhoudend huisarts bij Huisarts@Holtenbroek in Zwolle belicht vandaag thema 3: de spoedzorg.

Alleen gebruik van de huisartsenposten bij echte spoedklachten, een andere organisatie en verdeling van verantwoordelijkheid voor diensten doen op de huisartsenposten en integrale samenwerking tussen huisartsenposten, ambulances en SEH’s.

Nienke Rijkers: “Veel praktijkhoudende huisartsen zijn zwaar belast. Die maken op de dagen dat ze naast hun werk in de dagpraktijk ook ingeroosterd staan op de huisartsenpost, soms werkdagen van 7.30 tot 23.30 uur. Eigenlijk moet je overdag tijd vrijmaken als je ’s avonds dienst doet op de huisartsenpost, maar dat lukt steeds minder goed. Als je te vaak van dat soort weken hebt, gaat dat niet alleen ten koste van de kwaliteit van de patiëntenzorg, ook loop je als arts zelf het risico ziek te worden en uit te vallen.

Om dit te veranderen moeten we het stelsel rond de huisartsenposten van de avond-, nacht en weekenddienst (ANW) anders vormgeven en naar een strengere triage: spoed = spoed. In de COVID-periode hebben we gezien dat dit mogelijk is. Met de huidige richtlijnen zijn we als huisartsen, doktersassistenten en triagisten te weinig beschermd. Je loopt zomaar het risico op een klacht of erger, bijvoorbeeld een tuchtzaak. Dat maakt dat iedereen risicomijdend wordt en toch maar afspraken inplant, met als gevolg lange wachttijden en overvolle agenda’s.
Voor deze stelselwijziging hebben we de steun nodig van de inspectie, de minister, maar ook van het publiek. Daar zullen zeker landelijke campagnes voor opgezet moeten worden waarin we uitleggen dat huisartsen de best mogelijke zorg willen leveren, maar dan overdag en dat de ANW echt alleen bedoeld is voor spoed. Ik ben er bovendien van overtuigd dat als je als huisarts overdag echt tijd hebt voor je patiënten, de druk op de spoedzorg in de ANW minder wordt."

Kijk voor actuele info op: www.huisartseninactie.nl