Actieweek huisartsenzorg, thema 1: meer tijd voor patiëntenzorg

Tags: Zwolle, Flevoland, Hardenberg
27-06-2022

Deze week is de actieweek huisartsenzorg. Huisartsen vragen daarin aandacht voor de druk op de huisartsenzorg en laten zien wat er moet worden aangepakt, zodat de huisartsenzorg toegankelijk blijft voor patiënten en een mooie sector blijft om in te werken. Huisartsen willen verbetering boeken op vier thema’s. Nienke Rijkers, praktijkhoudend huisarts bij Huisarts@Holtenbroek in Zwolle belicht vandaag thema 1: Meer tijd voor de patiënt.

De standaard consulttijd moet naar 15 minuten, de grenzen van het huisartsenaanbod moeten worden gerespecteerd en huisartsen willen een systeem van vertrouwen in plaats van verantwoording, dus met merkbare vermindering van administratieve lasten.

Nienke Rijkers: “Overheid en zorgverzekeraars streven naar schaalvergroting en grote gezondheidscentra. Nieuwe ontwikkelingen en digitalisering zijn zeker handig, maar diverse onderzoeken tonen aan dat het meerwaarde heeft als zowel de huisarts als de praktijkondersteuners en assistenten de patiënt kennen en een vertrouwensrelatie hebben opgebouwd. Het voorkomt onnodige dure onderzoeken en verwijzingen naar de tweedelijn. Dat kan mijns inziens het beste in kleinschalige praktijken, midden in de wijk, waar de huisarts echt tijd heeft voor de patiënt. Als de patiënt dan belt, kan die snel verder geholpen worden, zonder eindeloos lang zaken uit te vragen. De huisarts en assistent weten wat er speelt en wat er reeds aan onderzoek is geweest. Dat werkt plezierig en efficiënt voor beide partijen."

Kijk voor actuele info op:www.huisartseninactie.nl