Aandachtspunten bij patiënten die SGLT-2 remmers gebruiken

Tags: Hardenberg
28-10-2021

In de komende jaren wordt verwacht dat patiënten steeds vaker worden behandeld met SGLT-2 remmers. In de herziening van de NHG standaard Diabetes mellitus type 2 krijgt deze groep middelen een prominentere plaats in het behandel algoritme. 

In de komende jaren zullen patiënten naar verwachting steeds vaker worden behandeld met SGLT-2 remmers. In de herziening van  de NHG standaard Diabetes mellitus  type 2 zal deze groep middelen een prominentere plaats gaan krijgen in het behandel algoritme. Daarnaast zullen deze middelen ook steeds vaker door cardiologen worden voorgeschreven voor hartfalen. Een zeldzame complicatie is het optreden van een normoglykemische ketoacidose. Verderop wordt een casus beschreven met fatale afloop. Graag uw aandacht hiervoor zodat u kennis kan namen van deze bijwerking. In deze bijlage vindt u een protocol met daarin ook een schema voor het aanpassen van andere bloedglucose verlagende middelen indien een SGLT-2 remmer wordt voorgeschreven. Ook vindt u op de laatste pagina een overzicht met aandachtspunten bij het voorschrijven. Bij intercurrente ziekte/infectie/sterk verminderde voedselinname/dehydratie en bij chirurgische ingrepen. Verder is een koolhydraatbeperkt dieet ook een contra-indicatie voor gebruik van een SGLT-2 remmer. De bijlage ‘Medicijnen overslaan’ is een geschikte folder om aan mensen mee te geven. Hoewel SGLT-2 remmers niet specifiek in deze folder worden benoemd, is dit wel geschikt om deze ook mee te geven aan mensen die starten met een SGLT-2 remmer omdat het grotendeels overeenkomt.

Casus: Man uit 1946, met DM type 2 (insulineafhankelijk) en in 2019 een redelijke linker ventrikelfunctie bij status na CABG in 2011. Patiënt man lag in het verpleeghuis voor revalidatie na een ongeval met zijn scootmobiel (stabiele C2 wervelfractuur). In het verpleeghuis werd patiënt zonder duidelijke verklaring dyspnoeïsch. Een dag eerder was hij naar de tandarts geweest voor een kiesextractie. Patiënt is toen ingestuurd naar de cardioloog. Bij opname in het ziekenhuis bleek er sprake te zijn van een ernstige metabole acidose. Patiënt is uiteindelijk aan de gevolgen hiervan overleden. Terugkijkend voelde dhr. zich een dag eerder al niet lekker, maar dit was toegeschreven aan de kiesextractie. De intake bleek beduidend minder te zijn dan anders.