Uitbreiding basisverzekerde voetzorg: preventie voetulcera

Tags: Zwolle, Flevoland, Hardenberg
21-12-2022

De basisverzekerde zorg ter preventie van voetulcera en amputaties wordt per 1 januari 2023 uitgebreid. Naast patiënten met diabetes mellitus en een verhoogd risico op voetproblemen komen dan ook patiënten met chronische aandoeningen en een verhoogd risico op voetulcera en amputaties in aanmerking voor deze zorg. 

Risicofactoren
In aanmerking komen patiënten met chronische aandoeningen, waarbij ook sprake is van één of meerdere van onderstaande risicofactoren:

  • sensibele neuropathie
  • micro- en/of macrovasculaire vaatschade
  • toegenomen kwetsbaarheid van huid en/of nagels
  • nierschade
  • uitlokkende factoren als druk, wrijving en/of traumatisch letsel als oorzaak voor het daadwerkelijk ontstaan van een ulcus.

Verwijzing
In geval van verwijzing stelt de huisarts, medische specialist en/of specialist ouderengeneeskunde het risicoprofiel/sims vast middels de bekende screening.

De podotherapeut mag het risicoprofiel ook vaststellen, mits de vraag/delegatie van de huisarts in een verwijzing staat aan de podotherapeut. Die verwijzing (naar de podotherapeut) is eenmalig noodzakelijk, omdat de huisarts daarmee aangeeft dat er een diagnose is vastgesteld die mogelijk aanleiding geeft voor voetzorg. (De podotherapeut heeft geen inzage in het medisch dossier en kan dit niet vaststellen.)
Is de indicatie chronisch, dan is verwijzing daarna niet meer nodig.

Meer informatie
Bekijk ook het introductiefilmpje van Innofeet over de veranderingen op gebied van basisverzekerde voetzorg en het vaststellen van het risicoprofiel. 
Vragen? Mail naar info@innofeet.nl of bellen hen via 088 – 031 3000.