Spirometrie: Laatste update 6 oktober 2020

Tags: Flevoland, Hardenberg
12-10-2020

Medrie volgt de landelijke richtlijnen. Wij verwijzen daarvoor naar de CAHAG website. Onderstaande informatie die wij nu met u als huisarts en POH delen, kan morgen alweer verouderd zijn. Medrie is dan ook niet aansprakelijk voor de actualiteit van dit nieuwsbericht. De laatste update van de CAHAG van 6 oktober: Vanaf heden wordt het weer afgeraden om spirometrie te verrichten in de huisartsenpraktijk. Klik op de link voor de volledige informatie.

 

Reinigen voorzetkamers
Elke praktijk dient te beschikken over een protocol voor het reinigen van de spirometer (dit is een opdracht binnen de Caspir). Hierbij dienen de voorschriften van de fabrikant te worden gevolgd. Over het algemeen betreft dit huishoudelijk reinigen en het mondstuk extra met alcohol. Indien mogelijk adviseren wij u de patiënt zijn eigen voorzetkamer mee te laten nemen.

Welch Allyn: Stand van zaken beschikbaarheid bacteriefilter
We krijgen veel vragen over de Welch Allyn.
De stand van zaken op 15 september jl. m.b.t. gebruik van de SpiroPerfect van Welch Allyn is als volgt:

“Bij bijvoorbeeld SpiroPerfect van Welch Allyn wordt gebruik gemaakt van een disposable flowtransducer, zonder bacteriefilter. Er is een bacteriefilter wat op deze transducer geplaatst kan worden, de MADA83, maar het is nog niet bekend of die voldoet aan de ATS/ERS meeteisen voor spirometrie. Er zijn nieuwe linearisatie codes nodig om te zorgen dat de meetresultaten voldoen aan de ATS/ERS meeteisen. Deze codes zijn er nu nog niet. Welch Allyn zet veel druk om z.s.m. de codes te distribueren, maar kan (nog) geen datum geven.“

Wij adviseren u de website van de CAHAG regelmatig te bezoeken, zodat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.