Rookvrije generatie in Lelystad: helpt u mee?

Tags: Flevoland
08-11-2023

In navolging van vele andere gemeentes in Nederland, heeft ook de Gemeente Lelystad de Rookvrije Generatie omarmd. Het doel van deze beweging is dat de jongeren die nu opgroeien, dit rookvrij (en vape-vrij) kunnen doen. 

Niet-roken moet de norm worden, zowel thuis als in de openbare ruimte. Dit betekent dat de Gemeente Lelystad steeds meer zogenaamde kindplekken zichtbaar rookvrij wil maken. Op deze plekken geldt geen rookverbod, maar wordt eenieder opgeroepen om niet te roken of te vapen.

Momenteel ligt de focus bij de rookvrije generatie voornamelijk op roken. De gemeente Lelystad vindt het belangrijk dat ook aan vapen aandacht wordt besteed. Voor de nieuwste inzichten rondom vapen, heeft het Trimbos instituut een factsheet uitgebracht. Ook is er een nieuwe campagne gestart vanuit #artsenslaanalarm.

Wordt uw praktijk ook zichtbaar rookvrij?

Insteek is dat de aanduidingen van de Rookvrije Generatie op veel plekken zichtbaar zijn in Lelystad. Daarom roepen we praktijkhouders in Lelystad op om de stoeptegel van de Rookvrije Generatie voor de praktijk te laten leggen. Op deze manier worden mensen eraan herinnert dat het niet wenselijk is om op deze plek te roken of vapen. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat medewerkers hierop moeten gaan handhaven. De uitingen zijn bedoeld om de bewustwording te vergroten en om het gemakkelijker te maken om het gesprek hierover met elkaar te voeren.

Als u een stoeptegel wilt laten leggen, of meer wilt weten over de Rookvrije Generatie in Lelystad, neem dan contact op met Nikki Plantinga via n.plantinga@lelystad.nl of Madelein Boers via m.boers@ggdflevoland.nl.