Ouderenzorg: zeer geslaagde scholing polyfarmacie voor huisartsen en apothekers

Tags: Flevoland
05-05-2023

Met het toenemen van het aantal ouderen is en blijft polyfarmacie bespreking een belangrijk onderwerp. Polyfarmacie gaat gepaard met negatieve gevolgen zoals een grotere kans op bijwerkingen, toename van ziekenhuisopnames, afname van kwaliteit van leven van oudere patiënten en hogere zorggerelateerde kosten.

De scholing polyfarmacie werd 19 april 2023 voor het eerst gegeven aan huisartsen én apothekers door Lianne Mulder, kaderhuisarts eerstelijns ouderengeneeskunde en Anja Immink, kaderapotheker en voorzitter Coöperatie apothekers Noord Oost Flevoland (CAF).

Dit gaf een mooie uitwisseling van ervaringen en kennis. Er werd uitleg gegeven over de Start en Stop criteria en hoe gestructureerd medicatie beoordeeld kan worden. Door praktische afspraken te maken tussen huisartsenpraktijk en apotheker verbetert de onderlinge samenwerking en hopelijk ook de gezondheid van de patiënten die besproken worden. De deelnemers gingen enthousiast aan de slag met de casuïstiek en de Ephor app werd diezelfde avond al op de telefoons gedownload.


Uit de evaluatie bleek dat de scholing met een ruime 8 is gewaardeerd; men vond de scholing praktisch en afwisselend en waardeerde de goede interactie als ook het bespreken van casuïstiek.