Laboratoriumkosten diabetes in 2021 niet meer vergoed via keten

Tags: Flevoland, Hardenberg
08-06-2020

Per 2021 vallen de laboratoriumkosten voor diabetesgerelateerde bepalingen ook onder het eigen risico van patiënten. Zilveren Kruis had in eerste instantie aangekondigd de laboratoriumdiagnostiek al per 2020 al niet meer te vergoeden vanuit de keten. Medrie heeft in de onderhandelingen met Zilveren Kruis nog een extra jaar kunnen contracteren.

 

Zilveren Kruis geeft de volgende redenen waarom het lab niet meer vergoed wordt:

  • Dezelfde ketenvergoeding binnen het Medriegebied (in regio Hardenberg en regio Zwolle is het lab nooit via de keten vergoed).
  • Verzekeringsongelijkheid onder verzekerden opheffen
  • Voorkomen dubbeldeclaratie met de bijbehorende arbeidsintensieve materiele controle. Dit is voor zowel Zilveren Kruis als Medrie zeer arbeidsintensief

2020 overgangsjaar; uit de keten per 2021

Praktijken en patiënten kunnen zich dit jaar nog voorbereiden op deze wijziging en patiënten hierover tijdig informeren. Er wordt een flyer gemaakt die, gelijktijdig met de labaanvraag, aan diabetespatiënten kan worden meegegeven of gemaild. Deze zullen binnen afzienbare tijd op de praktijken worden bezorgd.

Per 1 januari 2021 zal het lab niet meer vanuit de keten worden vergoed.

Gevolg

Door dit besluit zullen de kosten voor laboratoriumonderzoek worden verrekend met het eigen risico van de patiënt. Ervaring met VRM ketenzorg leert dat dit voor de VRM-populatie geen grote problemen oplevert, veel patiënten verbruiken hun eigen risico vaak al aan medicatie. Hoe dit voor diabetespatiënten zal zijn zullen we moeten ervaren.  

Mochten er signalen zijn dat patiënten besluiten zich, hetzij aan de gehele diabeteszorg te onttrekken of besluiten geen lab meer te laten bepalen, dan horen we deze graag. In het kwaliteitsteam zullen problemen en consequenties (aantal patiënten wat deelneemt aan de keten en percentage wat lab laat bepalen) worden gemonitord en geïnventariseerd. Wanneer er aanleiding toe is zullen we hierover in gesprek gaan met Zilveren Kruis.