Benchmark: De beste zorg voor patiënten en corona

Tags: Flevoland, Hardenberg
25-05-2020

Eerder mailden we u periodiek een Excellijst met daarin de percentages per benchmarkitem. Gezien alle maatregelen rondom Corona inzake het verlenen van uitsluitend noodzakelijke zorg en voorzichtig hervatten van zorg lijkt ons ons dit nu niet zinvol. 

In vergelijking met vorig jaar mei is er overigens nauwelijks verschil in het percentage patiënten wat >1 jaar niet is gezien, alleen bij VRM ligt dat nu ongeveer 4% hoger. Blijkbaar lukt het goed om via (beeld-)bellen de (noodzakelijke) consultvoering door te zetten. Natuurlijk is op onderdelen zoals voetcontrole/MRC/CCQ bepaald etc wel te zien dat dit vorig jaar in mei reeds bij meer mensen was bepaald (year to date) dan dit jaar, maar dat is geen nieuws.  Omdat de COVID-19 uitbraak veel impact heeft op de reguliere zorg hebben brancheverenigingen en verzekeraars (ZN) de volgende afspraak gemaakt: “Coulance voor tijdelijk niet kunnen nakomen van nader te bepalen contractuele voorwaarden declaratie module- en ketenzorgtarieven”. Meer informatie vindt u hier.

Om inzicht te krijgen in de ketenzorgcijfers kunt u de volgende presets raadplegen:

  • DM/COPD/VRM: t.b.v. servicemail. Let op: bij VRM de waarde bij het filter ‘leeftijd’ aanpassen: <70 gebruiken voor de gem. RR en <80 voor gem LDL waarde.

Onderstaande presets geven de informatie op patiëntniveau weer:

  • COPD/DM/VRM: laatste datum controles
  • COPD: ziektelastmeter bepaald
  • VRM: patiënten <70 en RR sys > 140
  • VRM: patiënten <80 en LDL > 2,5 plus streefwaarde LDL