Miron gaat na haar opleiding direct aan de slag als praktijkhouder

Huisarts in opleiding Miron Hulleman is bezig met het laatste jaar van haar opleiding in huisartsenpraktijk Meander in Coevorden. Direct na haar opleiding, in januari 2023, neemt ze samen met huisarts Chantal Wetzels de praktijk van huisarts Hermans over, die met pensioen gaat. Een bijzondere stap? Veel jonge huisartsen gaan eerst een aantal jaar waarnemen. Miron vertelt waarom zij heeft gekozen voor het praktijkhouderschap.

Terug naar de roots

Ze heeft een beetje geluk gehad dat ze het laatste deel van haar opleiding in Coevorden kon doen, vertelt Miron: “Ik ben opgegroeid in Dedemsvaart en wilde ook graag in deze regio aan slag als huisarts. Krijg dat maar eens voor elkaar bij de opleiding. Je mag een wensenlijstje doorgeven, maar je wordt niet zo maar op de plek van je voorkeur geplaatst. Ook niet als dit een regio is met een tekort aan huisartsen en je hebt aangegeven dat je hier graag wilt blijven. Het is zeker goed dat je tijdens je opleiding op verschillende plekken binnen de opleidingsregio aan de slag gaat, maar op de laatste opleidingsplek blijven veel artsen hangen.” De regio spreekt haar aan, vanwege de mentaliteit van de mensen. Ze is er opgegroeid en voelt zich er thuis. Daarbij is het groener en rustiger dan de Randstad. Een ander belangrijk pluspunt vindt Miron de samenwerking met het ziekenhuis. De specialisten zijn goed bereikbaar en toegankelijk

Als duo een solopraktijk overnemen

Samen met een van de waarnemers in de huisartsenpraktijk waar ze nu werkt, neemt Miron per januari 2023 de solopraktijk van huisarts Hermans over. “Het is een voldoende grote praktijk om deze met zijn tweeën te kunnen overnemen. Wij denken dat het samen runnen van een praktijk i.p.v. alleen zijn voordelen heeft omdat we zo makkelijk informatie en kennis kunnen uitwisselen. Zeker in het begin zijn veel dingen nieuw, en dan is het fijn om er samen in te stappen. Verder is het heel prettig dat de praktijkmanager blijft en ons ook helpt bij de praktijkovername. Bovendien zitten we met meerdere praktijken in het zelfde gebouw, dit maakt laagdrempelig overleg met elkaar mogelijk.”

Avontuur

Miron denkt dat de kracht van het huisarts zijn het best tot z’n recht komt als je ervoor kiest om praktijkhouder te worden. “Het echt kennen van je patiënten, het werken binnen een vast team en het kunnen volgen van je eigen visie -binnen de geldende richtlijnen- maken voor mij het hebben van een eigen praktijk leuk. En ik denk dat het goed te combineren is met een privéleven. Ik ben nieuwsgierig naar het praktijkhouderschap. Ik denk dat we het ook niet te groot moeten maken, het praktijkhouderschap zie ik niet als een zwaar huwelijk maar als een avontuur.”

 

Meerwaarde

“Huisarts zijn is een heel andere tak van sport dan arts zijn in het ziekenhuis. Als huisarts kun je je eigen visie kwijt in je praktijk. Huisartsen doen zo veel meer dan alleen het bieden van medische zorg. We moeten de mooie dingen en de meerwaarde van het huisartsenvak vertellen. Zodat  toekomstige artsen enthousiast gemaakt worden voor het vak, zeker ook in deze regio waar alles goed geregeld is!”