Huisarts in coronatijd: “Hou vol!”

Tijdens de corona-uitbraak wordt een groot beroep gedaan op huisartsen. Ruth Veenvliet heeft er als huisarts in Lelystad dagelijks mee te maken:  “Op de huisartsenpraktijk krijgen we veel telefoontjes van patiënten die ongerust of angstig zijn door de coronapandemie. En het is goed dat ze ons bellen. Want met vragen over wat corona in jouw situatie betekent kun je het beste contact opnemen met je eigen huisarts. Die kent jou, je medische voorgeschiedenis en je gezinssituatie en kan je daarom de beste medische zorg verlenen.”

Mantelzorgers
“We krijgen bijvoorbeeld vragen van mantelzorgers. ‘Ik ga regelmatig bij oma langs voor huishoudelijke ondersteuning. Maar nu ik niet bij haar mag komen, wie dan wel?’ Of ‘Ik ben mantelzorger, maar ik ben zelf ziek geworden. Wat nu?’ Dan doen we vanuit de huisartsenpraktijk ons best om die mensen verder te helpen. We nemen bijvoorbeeld contact op met de gemeente of andere instanties. Of we verwijzen mensen daarnaartoe. Zo zijn ze toch geholpen.”

75-plussers
“Ouderen zijn zwaar getroffen door deze pandemie. Ze leven nu al een tijdje in thuisisolatie en dat is zwaar. Vanuit de huisartsenpraktijk bellen we patiënten die 75 jaar en ouder zijn op. Dan informeren we hoe het met ze gaat, hoe ze de coronatijd ervaren en of het voor hen nog te doen is. De meeste van hen redden zich gelukkig goed.”

Hou je aan de richtlijnen!
“Ook bellen veel patiënten met klachten, waarvan we denken dat het corona zou kunnen zijn. Maar zij worden niet getest. Het verloop bij het merendeel van hen is zodanig dat het thuis goed te doen is. Heel blij ben ik dat mensen zich over het algemeen goed houden aan de richtlijnen van het RIVM. Je ziet dat het effect heeft. Nu is het belangrijk om dat vol te houden. Want alleen zo krijgen we samen het virus onder controle!”, zegt de bevlogen huisarts tot slot.