VRM: Diagnostiek enkel-armindex met inspanningstest bij verdenking perifeer arterieel vaatlijden

Tags: Flevoland
05-01-2021

Bij het St. Jansdal is het nu mogelijk een enkel-armindex met inspanningstest bij verdenking perifeer arterieel vaatlijden, zonder consult vaatchirurg, aan te vragen.

Aanleiding

Het Zorginstituut Nederland heeft aangegeven dat voor de ziekenhuizen in Q2-2020 het voor de huisartsen mogelijk moet zijn om een enkel-armindex met inspanningstest bij verdenking perifeer arterieel vaatlijden zonder consult vaatchirurg aan te vragen.

Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) kan over het algemeen worden vastgesteld d.m.v. het bepalen van een Enkel-arm-index (EAI) in de huisartsenpraktijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit alleen betrouwbaar is, als dit gebeurt door iemand die dit geprotocolleerd regelmatig doet (zie ook NHG-standaard).

Een uitslag onder 0,9 kan als afwijkend worden beschouwd. Een uitslag tussen 0,9 en 1,0 sluit PAV niet uit. Het wordt dan aanbevolen om een enkel-arm-index te herhalen in het vaatlaboratorium, waarbij er ook een inspanningstest wordt gedaan. Duidelijke daling van de EAI na inspanning toont ook PAV aan.

Huidige werkwijze

  • Huisartsen verwijzen via ZorgDomein patiënten voor de combinatieafspraak claudicatio intermittens, dit is met een consult vaatchirurg.

Nieuwe werkwijze

Indicaties voor nieuwe werkwijze:

Verdenking op PAV met een EAI tussen 0,9 en 1,0

Verdenking op PAV en onmogelijkheid om EAI betrouwbaar in eigen praktijk te doen

  • Huisartsen vragen in ZorgDomein via diagnostiek -> functieonderzoek een enkel-armindex met inspanningstest bij verdenking perifeer arterieel vaatlijden (EAI) aan
  • De EAI met inspanningstest (30 minuten) wordt verricht op de functieafdeling door een vaatlaborant
  • De vaatlaborant maakt het rapport. En stuurt de uitslag via edifact naar de huisarts
  • De huisarts beoordeelt de uitslag en bepaalt het verdere traject
  • De combinatieafspraak zal blijven bestaan als een consult vaatchirurg gewenst is 

Een verwijzing naar de vaatchirurg bij al aangetoonde EAI onder 0,9 gebeurt niet op deze manier, maar gebeurt op verwijzing naar de bekende combinatie-afspraak. Van belang is dat bij stabiele klachten tevoren 3 maanden looptraining onder begeleiding van een daarvoor erkende fysiotherapeut is gebeurd. (uitgezonderd natuurlijk acute klachten of bedreigde ledematen).

 

Looptest NHG standaard, zie onderstaande link.

https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/perifeer-arterieel-vaatlijden#volledige-tekst-aanvullend-onderzoek U kunt het bovendien terugvinden in de TCC-app, te vinden onder het kopje Naslag (algemeen).