Omzetten VRM primair/secundair

Tags: Flevoland, Hardenberg
12-10-2020

Naar zeer hoog risico (rood)/hoog risico (oranje)/laag tot matig verhoog risico (groen)

In de afgelopen maanden bent u verschillende keren geïnformeerd over het omzetten van patiënten naar de nieuwe VRM-risico categorieën (conform de nieuwe NHG-standaard CVRM) en het streven dat deze omzetting voor 1 januari 2021 gereed is.

In recent overleg met Zilveren Kruis heeft Medrie erop aangedrongen hiervoor drie maanden uitstel te krijgen i.v.m. de Coronamaatregelen. Dit is echter nog niet toegezegd, dus vooralsnog gaan we nog steeds uit van 1 januari 2021.

Hoe werkt het omzetten
Op basis van de nieuwe NHG standaard CVRM dienen alle geïncludeerde VRM patiënten te worden naar een risicocategorie (via tabblad risicocategorie). Dit dient bij voorkeur te gebeuren tijdens de jaarcontrole. Dit kan via een fysiek, maar mag ook via een digitaal consult. Gebruik hiervoor de handleiding omzetten VRM naar categorie.

  • Patiënten met een eerder vastgestelde hart- en vaatziekten (secundaire preventie) vallen altijd in categorie ‘Zeer hoog risico’(rood)
  • Bij patiënten waarbij sprake is van verhoogd vasculair risico (primaire preventie) is er grote variatie tussen praktijken wat betreft welk deel daarvan volgens de huidige richtlijnen in risicocategorie  ‘Laag tot matig risico’(groen) of ‘Hoog risico(oranje) valt. Er is interpretatieruimte, welke zich toespitst op de groep die nu medicatie gebruikt. Het kan voorkomen dat patiënten die op dit moment medicamenteus behandeld worden, zoals geadviseerd werd door de vorige NHG-Standaard CVRM, volgens de huidige SCORE-tabel in een lagere risicocategorie vallen, met een ander advies ten aanzien van de behandeling.

De kwaliteitsteams van de drie regio’s geven aan dat het uitgangspunt is dat bij eerder voorgeschreven medicatie in principe toentertijd een juiste keuze is gemaakt op basis van een verhoogd risico. Mogelijk zou een deel volgens de huidige inzichten in de laagste risicocategorie (groen) vallen. Het advies is om medicatie bij deze groep in principe toch voort te zetten omdat de kans anders groot is dat ze in de nabije toekomst opnieuw moeten starten (zie pag 18 van de praktische handleiding bij de nieuwe NHG standaard).

Patiënten die medicatie gebruiken vallen minimaal in de ‘Hoog risico’(oranje) groep en horen daardoor in de keten VRM. Voor POH’ers geldt dat er bij twijfel, over of stoppen met medicatie geïndiceerd is, altijd overleg met de huisarts moet plaatsvinden.

De kwaliteitsteams merken verder op dat de omzetting wel een moment kan zijn dat kritisch wordt gekeken naar gebruik/herijken van medicatie en überhaupt of ketenzorg meerwaarde biedt. Mogelijk zullen en kunnen op basis daarvan sommige patiënten dan toch buiten de ketenzorg vallen.  

  • Bij het includeren van nieuwe patiënten wordt direct aan de hand van de nieuwe standaard  bepaald of een patiënt in de keten valt. De vernieuwde VRM standaard maakt echt zorg op maat mogelijk in overeenstemming met de goed geïnformeerde patiënt.

Let op

Een deel van de huidige categorie secundaire patiënten is omgezet naar ‘Laag tot matig verhoogd risico’ (groen) of n.v.t. Dit lijkt niet te kloppen. Gelieve dit te checken en evt. aan te passen via de preset: VRM: overzicht patiënten nieuwe risicoscore bepaald. Daar kunt u op patiëntniveau zien óf en naar wélke risicocategorie/kleur patiënten zijn omgezet. Ook kunt u in deze preset nu zien welke patiënten dit jaar al wel een consult hebben gehad, maar nog niet zijn omgezet.

Meer informatie en scholing

 

 Wanneer er vragen of opmerkingen zijn horen we deze graag.