Huisartsen vanaf begin betrokken bij nieuwbouw ziekenhuis Hardenberg

Tags: Hardenberg
17-09-2020

Het ziekenhuis in Hardenberg verhuist van 17 t/m 19 september naar de nieuwe locatie, het Saxenburgh Medisch Centrum dat ernaast gebouwd is. Ook de huisartsenpost verhuist mee en is vanaf zaterdag 19 september gehuisvest in het Acuut Centrum in het nieuwe ziekenhuis. 

“Het nieuwe ziekenhuis is een mooi en functioneel gebouw, waar huisartsen vanaf het begin heel nauw bij betrokken zijn”, vertelt Liedijan Gritter (locatiemanager huisartsenpost). Ze voert namens en samen met de  huisartsen de gesprekken met de projectgroep van de nieuwbouw. “De samenwerking tussen de huisartsen  en het ziekenhuis is prima. Er is een sterke wil om samen te werken aan de best mogelijke patiëntenzorg. Heel mooi vind ik het dat het ziekenhuis bijna alle wensen van de huisartsen ten aanzien van de huisartsenpost gehonoreerd heeft.”

Eén ingang voor spoedzorg 
Het Saxenburgh Medisch Centrum is een compact ziekenhuis met een compleet pakket aan medisch specialistische zorg voor de inwoners. “Met minder vierkante meters en minder bedden biedt het ziekenhuis méér patiëntenzorg. Dit doen ze door onder meer flexibel gebruik te maken van de ruimten en anders te werken. Dat zie je terug in de bouw van het hele ziekenhuis”, vertelt Liedijan. “Er is één ingang voor spoedzorg, waarbij het niet uitmaakt of de patiënt binnenkomt met een hulpvraag aan de huisartsenpost of de spoedeisende hulp. Huisartsen en specialisten van de spoedeisende hulp gebruiken dezelfde ruimtes, materialen en middelen. Dit komt de samenwerking en de patiëntenzorg ten goede. Liedijan geeft een voorbeeld: “Als een huisarts of doktersassistent de gezondheidstoestand van een op de huisartsenpost binnenkomende patiënt niet vertrouwt, kunnen ze heel eenvoudig een beroep doen op de spoedeisende hulp. Ze hoeven daarvoor de patiënt niet te verplaatsen, die krijgt ter plekke passende hulp.”

Samenwerken sleutel tot succes
Liedijan is erg enthousiast over het hele nieuwbouwproject, ze draagt daar graag haar steentje aan bij. “Er is daadkracht en lef nodig voor de beslissing tot deze vorm van nauw samenwerken. Toch is dit geen moment een discussiepunt geweest. Zowel bij de ziekenhuisprofessionals als bij de huisartsen leeft sterk het idee dat samenwerken de sleutel tot succes is. We hebben elkaar nodig. Alleen op die manier kan goede zorg worden geleverd in de regio!”