Kijkje achter de schermen: Huisartsenpost Lelystad in coronatijd

Tags: Flevoland
08-05-2020

Net als andere huisartsenposten, kreeg ook de Huisartsenpost Lelystad te maken met de corona-uitbraak.

Anna Ampadu (doktersassistent huisartsenpost Lelystad en coördinerend doktersassistente corona): “De ruimtes van de Huisartsenpost Lelystad worden momenteel (begin mei) uitsluitend gebruikt voor mensen met luchtwegklachten. Overdag gebruiken de huisartsen uit Lelystad deze locatie gezamenlijk voor het coronaspreekuur. En ook buiten kantoortijden gaan patiënten met een mogelijke coronabesmetting, die een afspraak hebben op de huisartsenpost, naar deze locatie.”

Schone post
Overige patiënten die gezien moeten worden op de huisartsenpost gaan via de hoofdingang van het ziekenhuis naar een andere ruimte. Anna: “Dat noemen we de ‘schone post’. Soms lopen we tegen wat praktische dingen aan. Zo ligt veel van het materiaal van de huisartsenpost nog in de ruimte waar nu het coronaspreekuur is. Als het coronaspreekuur overdag geweest is, komt de schoonmaakploeg langs om die ruimtes schoon te maken. Dat doen ze tussen 17.00 en 19.00 uur. Dat is het moment waarop wij als assistenten snel materiaal kunnen ophalen dat we nodig hebben op onze tijdelijke ‘schone post’.”

Risico’s bij aanlopers
Elke huisartsenpost, ook Lelystad, heeft te maken met ‘aanlopers’. Dat zijn patiënten die zich zonder afspraak melden bij de huisartsenpost. “Soms is het lastig een goede inschatting te maken wat er precies aan de hand is, bijvoorbeeld door een taalbarrière. Dan loop je het risico dat je een patiënt binnenlaat op ‘de schone post’ die toch corona lijkt te hebben. Als dat het geval is, gaat het ziekenhuis direct in lock down. Niemand mag weg. Eerst komt het schoonmaakbedrijf langs om alle ruimtes grondig schoon te maken. Daar zijn ze zomaar drie uur mee bezig.” 

Saamhorigheid
“Het is een lastige tijd, maar mooi vind ik toch het saamhorigheidsgevoel dat ik overal opmerk. Allemaal herkennen we de angst en de onrust die corona met zich meebrengt, maar we moeten dit virus ook met z’n allen de baas worden. Dat schept ook verbinding”, zegt Anna tot slot.