Inspirerende online bijeenkomst Samenwerken in de wijk

Tags: Flevoland, Hardenberg, Zwolle
09-11-2020

Op 5 november organiseerden Medrie en Proscoop de online bijeenkomst ‘Samenwerken in de wijk, hoe doe je dat’. Inspiratie en interactie stonden centraal tijdens deze praktische avond, waarbij de twee sprekers Erik Dannenberg en Jan Joost Meijs garant stonden voor frisse en prikkelende inzichten.

Vermeende efficiency
Avondvoorzitter was Roeline van Driel (adviseur Proscoop) en Henny Knoop (regiomanager Medrie Zwolle) verzorgde het inhoudelijke welkomstwoord. De eerste spreker, Erik Dannenberg (voorzitter Divosa) bood in vogelvlucht een beeld van de ontwikkelingen in het sociale domein. Zijn belangrijkste conclusie is dat dat deze sector langzaam overgeorganiseerd raakt, waarbij de vermeende efficiency juist tot meer kosten leidt. Burgers en patiënten moeten in zijn optiek niet nodeloos worden geïndiceerd en gemedicaliseerd, maar ondersteuning krijgen, gericht op eigenwaarde.

Positief perspectief
De tweede spreker van de avond, Jan Joost Meijs, haakte hierop in. Zijn concept Welzijn op recept stimuleert de verwijzing van patiënten naar de juiste netwerken. Dit ontlast de huisartsenzorg en biedt de patiënt een positief perspectief in plaats van ‘een pil’. Jan Joost Meijs gaf de deelnemers (180 afgevaardigden van huisartsenpraktijken en (potentiële) samenwerkingspartners in de wijk) een aantal prikkelende opdrachten die ze in de break-out rooms bespraken. De uitkomsten deelden ze vervolgens plenair. Hier verliep de techniek niet altijd vlekkeloos, maar de meeste groepen gingen enthousiast met elkaar in gesprek.

Zelf aan de slag
Bij de afronding kregen belangstellenden de uitnodiging om zich te melden bij het secretariaat van hun Medrie-regio. Zij ontvangen dan nadere informatie over het opstarten van een project in hun wijk. Heeft u ook interesse? Dan kunt u zich aanmelden bij:

Flevoland@medrie.nl
Hardenberg@medrie.nl
Zwolle@medrie.nl

Wat is samenwerken in de wijk
Samenwerken in de wijk is erop gericht kwetsbare bewoners met een meervoudige, complexe zorgvraag passende zorg- en behandeling te bieden, zo dicht mogelijk bij huis. Het doel is om mensen zo lang mogelijk hun eigen regie te laten voeren en hun zelfredzaamheid te behouden of, waar mogelijk, te vergroten. Door de steeds groter wordende groep kwetsbare ouderen wordt het belang van samenwerking in de wijk steeds belangrijker.

Meer info over Samenwerken in de wijk

Slotwoorden door Erik Dannenberg en Jan Joost Meijs, onder leiding van Roeline van Driel