Inhalatorgebruik.nl: protocollen corticosteroïd neussprays beschikbaar

Tags: Flevoland, Hardenberg
11-11-2019

In de praktijk blijkt dat veel mensen hun corticosteroïd neusspray niet op de juiste manier gebruiken. 

Dat kan  bijwerkingen zoals neusbloedingen tot gevolg hebben. Bovendien bestaan er verschillen tussen de bijsluiters van diverse neussprays wat onduidelijkheid kan geven voor zowel zorgverlener als patiënt. Er wordt nog niet zo vaak uitgebreid stilgestaan bij de instructie voor neussprays. Om het goed toedienen van neussprays te bevorderen is meer aandacht nodig voor eenduidige instructies.

Het is onder andere van belang om van het neustussenschot af te dichten, om te voorkomen dat het vaatrijke gebied in het tussenschot beschadigt en tot neusbloedingen leidt. De houding van de armen (kruislings) is om deze juiste positie van de spraykop te vergemakkelijken.

Wegens het ontbreken van eenduidige instructies zijn de protocollen voor corticosteroïd neussprays ontwikkeld, in samenwerking met het Medisch Centrum Leeuwarden en leden van de LAN. Het instructiemateriaal is nu beschikbaar op www.inhalatorgebruik.nl: twee protocollen en een patiëntenkaart. Voor de Avamys corticosteroïd neusspray volgt de patiëntenkaart nog en de instructiefilmpjes zijn in ontwikkeling.

Hier kunt u de volledige berichtgeving lezen met meer informatie over dit initiatief en nadere toelichting over het belang van het goed gebruik van de corticosteroïd neusspray.