ICT-primeur in Zwolle

Tags: Zwolle
08-02-2021

SSO-Koppeling tussen systemen huisartsen en apothekers regio Zwolle en Isala gerealiseerd. 

 

Op 5 februari was de feestelijke ondertekening van de overeenkomst tussen Pharmapartners, de leverancier van de zorgsystemen van de Zwolse huisartsen en apothekers, en Isala. Deze samenwerking en koppeling maken het mogelijk dat huisartsen en apothekers – na toestemming van de patiënt – bepaalde informatie inzien uit het ziekenhuisinformatiesysteem van Isala.

Alle partijen zijn enthousiast over de samenwerking en hopen dat dit het startpunt is voor verdere gegevensuitwisseling. De technische koppeling blijkt in de meeste gevallen niet het lastigst, de uitdaging zit in het op één lijn krijgen van de verschillende partijen.

De afgelopen periode is hard gewerkt om deze koppeling tussen eerste- en tweedelijn te realiseren. Wim Segers, vertegenwoordiger namens de huisartsen, is erg blij met deze primeur: “Huisartsen en apothekers in Zwolle werken al samen in het regionaal HIS (huisartseninformatiesysteem) onder de naam MedZwolle om een betere uitwisseling van gegevens te realiseren. Doordat nu ook een SSO-koppeling met Isala is gemaakt, kunnen we onze patiënten nog betere zorg leveren.” Wim sloot af met de woorden ‘Met samenwerking en vertrouwen worden bruggen gebouwd’.

Namens de apothekers liep apotheker Albert Drouven in zijn presentatie de inspanningen en samenwerkingen van de afgelopen jaren door: “Met deze koppeling kunnen we eenvoudig gegevens inzien en dat is heel prettig.” In het regionale HIS heeft leverancier Pharmapartners een tegel gebouwd, waarop geklikt kan worden voor toegang tot het ziekenhuisinformatiesysteem van Isala. Omdat al is ingelogd met de UZI-pas in het regionale HIS, herkent de koppeling tot welke gegevens de huisarts of apotheker toegang kan krijgen. Hierdoor is alles juridisch goed geregeld conform de AVG-eisen.

Michel Hofman, directeur Informatie en ICT van Isala, noemt dat de wens voor een koppeling al lang bestaat maar dat de aanloop best lang duurde: “Wat hielp is dat we afgelopen zomer met alle partijen om de tafel zijn gaan zitten en ons gezamenlijk afgevraagd hebben: ‘Wat is nu het issue en laten we dat dan oplossen’. Toen kwam de vaart erin en zijn dingen snel geregeld. Met als resultaat de SSO-koppeling,
waarvan de overeenkomst vandaag ondertekend wordt.”