De overgang: actuele inzichten en praktische handvatten
Gynaecoloog dr. Henk Oosterhof benoemde dat de overgang een ‘Perfect Storm’ is, van hormonale disbalans, psychische kwetsbaarheid en fysieke klachten. Een hormoonbepaling ter diagnostiek is niet zinvol. Elke vrouw met klachten ís in de overgang – net zoals je bij een puber met moeilijk gedrag ook geen hormoonbepaling doet. Je wéét dat het de puberteit is. Tijdens zijn presentatie zijn de feiten over hormoontherapie uitgebreid aan bod gekomen. Confronterend was het ook: Nagenoeg alle vrouwen ervaren klachten in deze fase. En “Vraag je een vrouw van 30 een taak te doen, dan zie je activiteit op een hersenscan. Bij een vrouw in de overgang blijft het zwart.” Daarnaast overlijdt 45% van de vrouwen aan hart- en vaatziekten, aanzienlijk meer dan aan borstkanker. De overgang is dan ook méér dan opvliegers.
Tijd voor ontmoeting en goed eten
Na dit inhoudelijke deel was het tijd voor een uitgebreid buffet. Er was volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten in een ontspannen sfeer.
ALK: beter begrijpen is beter behandelen
Het tweede programmaonderdeel stond in het teken van aanhoudende lichamelijke klachten (ALK), verzorgd door psychiater dr. Lineke Tak. Zij opende met dat de scheidslijn tussen een ‘echte’ psychische of somatische aandoening vaak lang niet zo scherp is als we denken. Ze pleitte voor een benadering vanuit het biopsychosociaal model. Tevens deelde ze een ABC van functioneel somatische syndromen: van atypische aangezichtspijn tot Yppie flu en zwangerschapsgerelateerde bekkeninstabiliteit.
Tom Koole liet de aanwezigen ter plekke ervaren, met een 3 fase oefening (squats, onder een stoel doorkruipen...), op welke manier beweging, bewustwording en begeleiding voor ALK-patiënten van meerwaarde is. De ergotherapeut besprak aan de hand van twee casus wat interventie door een ergotherapeut voor patiënten in het dagelijks functioneren kan betekenen. Lineke Tak sloot af met quiz, en ja, de winnaar was, hoe kan het ook anders, een huisarts van Urk…