Doktersassistent huisartsenpost in coronatijd: “Op de top van wat je aankunt”

Tags: Zwolle
12-05-2020

“We hebben een hele hectische periode achter de rug.” Edith Ruitenberg, assistent locatiemanager/doktersassistent Huisartsenpost Zwolle blikt terug op de corona-uitbraak die de regio Zwolle in de afgelopen periode trof.  

“Toen corona in onze regio geconstateerd werd, kon niemand overzien hoe groot dit zou worden. Maar al snel werd duidelijk dat de huisartsenpost moest opschalen. Eerst hebben we half maart een aparte locatie ingericht voor het coronaspreekuur. Later die maand kreeg ook de ‘schone post*’ een andere plek. Twee verhuizingen dus in korte tijd.”

Veel terugbelverzoeken en visites
Dan slaat corona hard toe in de regio Zwolle. “Vanaf ongeveer eind maart wordt het erg druk op de huisartsenpost. In de eerste weken waren er vooral veel terugbelverzoeken. Later verschuift dit en moeten er steeds meer visites gereden worden. We proberen die zo goed mogelijk te verdelen. Maar op een gegeven moment lukt het niet meer en moeten extra mensen en een extra visite-auto ingezet worden. We zitten dan middenin de hectiek. De vlog van huisarts Sjoerd en visiteamassistent Martine in Frontberichten geeft ook een goed beeld welke impact deze periode had.

Wordt het nog zwaarder?
“Het was een hele pittige tijd, waarin we hard moesten werken om het bij te houden. Soms zit je op de top van wat je nog aankunt. En dan denk je: Hoe lang duurt dit nog, wordt het nog zwaarder? Deze crisis vroeg veel van het aanpassingsvermogen van iedereen op de huisartsenpost. Gelukkig zijn we als team van doktersassistenten goed op elkaar ingespeeld. Iedereen werkt mee, denkt mee en is bereid er de schouders onder te zetten. Natuurlijk moet je soms improviseren, maar dat is niet anders. Je moet gewoon, je hebt geen keus.”

Gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen
“Wat ik lastig vond was het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Met name huisartsen en assistenten die visites rijden, moeten zichzelf goed kunnen beschermen. En bij elke visite kleden ze zich om. Dan heb je veel middelen nodig. We gingen er zo zuinig mogelijk mee om en gelukkig is het goed gegaan. Maar het spande er soms wel om.”

Nabije toekomst
“Begin mei werd het langzamerhand weer normaal. Het coronaspreekuur werd minder bezocht en er zijn minder visites. Er komen er nieuwe vragen op ons af. Gaan we terug naar de oude situatie of is het beter nog even te wachten i.v.m. een mogelijke tweede piek? We blijven dit goed monitoren, zodat we ook hierover goed doordachte beslissingen kunnen nemen.”

*huisartsenpost voor patiënten met andere dan corona-klachten