CountAir beschikbaar: teller voor inhalatoren

Tags: Flevoland, Hardenberg
11-12-2019

Op 5 september jl. vond de officiële lancering van de CountAir® plaats.

Het gaat om het eerste innovatieve hulpmiddel dat het aantal doseringen in een dosisaerosol (puffer) telt. Voor mensen met astma en COPD is het belangrijk om te weten of er nog voldoende medicijnen in de inhalator (puffer) zit. Veel inhalatoren hebben geen teller, waardoor patiënten vaak onzeker zijn of er nog voldoende medicijn in zit. Een groot struikelblok voor zowel patiënt als zorgverlener. De CountAir is in Nederland verkrijgbaar bij de apotheek of via www.countair.nl.

Meer dan 600.000 patiënten in Nederland gebruikt een dosisaerosol zónder teller. Dat maakt het voor deze groep patiënten heel lastig om bij te houden hoeveel doseringen er al zijn gebruikt. Veel patiënten bleven hun dosisaerosol gebruiken terwijl het longmedicijn al op was. Zij kregen daardoor geen of een tekort aan medicijnen binnen, met longklachten en ziekenhuisopnames als gevolg.

Apotheker Gerrit van Ommeren en Geert Kerssies (uitvinder) hebben het idee dat bij het Longfonds ontstond, ontwikkeld tot de CountAir. Een patiëntenpanel van het Longfonds heeft bijgedragen aan het uitgebreid testen van het prototype van de CountAir®. Eén van de patiënten geeft aan: “Eindelijk kan ik met een gerust hart een weekendje weg, omdat ik nu zeker weet dat ik voldoende medicatie bij me heb.”

Het hulpmiddel is verkrijgbaar in de kleuren blauw en wit. Dit is handig wanneer een longpatiënt meer dan één inhalator in gebruik heeft. De gebruiksduur van de CountAir® is ongeveer 2 jaar. Meer informatie is te vinden op www.countair.nl. De gebruiksaanwijzing en instructiefilm is tevens beschikbaar gesteld op www.inhalatorgebruik.nl.