Gevarieerd programma op innovatiesymposium rond zelfmanagement patiënt

Tags: Zwolle, Flevoland, Hardenberg
21-03-2022

Zelfmanagement van de patiënt, trend, hype of hopeloos? was het thema van het goed bezochte innovatiesymposium dat Medrie op donderdag 17 maart 2022 organiseerde in opdracht van de Regiotafel1. Naast een gevarieerd programma was er ook ruimte voor ontmoeting voor huisartsen en andere zorgprofessionals die deelnamen aan dit fysieke evenement. Onder leiding van de enthousiaste avondvoorzitter Cindy Netten (huisarts Heelhoek Lelystad en voorzitter Regiotafel) had het programma een geanimeerd verloop.

E-health-apps: veel kaf onder het koren
Key note speaker Prof. Dr. Niels Chavannes2 hield een aansprekende uiteenzetting over e-health en zelfmanagement. Er zijn wereldwijd ongelooflijk veel health-apps, maar vaak is er weinig of slecht onderzoek naar gedaan. Daardoor is er veel kaf onder het koren, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Toch zijn er ook uitstekend werkende systemen. Het National e-Health Living Lab (NeLL) doet hier onderzoek naar en werkt wereldwijd samen met instituten die op hetzelfde vlak werken. Ook zet NeLL in op het trainen van hulpverleners om met verschillende e-health-toepassingen te werken. 

Daarna presenteerden een paar huisartsenpraktijken het project dat ze mede met ondersteuning van de Regiotafel konden opstarten.

Project Persoonsgerichte zorg, Het Dok Urk
Sandra Lips (praktijkmanager) en Klasina Korf (praktijkondersteuner somatiek) vertelden met passie over het unieke project van Huisartsenpraktijk Het Dok op Urk voor mensen met diabetes type 2. “Door ketenzorg hebben we de afgelopen jaren een flinke kwaliteitsslag gemaakt op het gebied van chronische zorg. Bij onze huisartsenpraktijk leefde al langer de wens voor een volgende stap, waarbij we patiënten zorg op maat kunnen bieden en de patiënt zelf meer regie krijgt. Na gesprekken tussen Huisartsenpraktijk Het Dok, Medrie, Philips VitalHealth, Philips Research, Zilveren Kruis en de Regiotafel werd de pilot Persoonsgerichte zorg mogelijk. Deze ging eind oktober 2020 van start en duurt twee jaar. De eerste resultaten zijn veelbelovend.” Bekijk ook dit filmpje van Het Dok.

Technologie en Zorg Academie
Tijdens de pauze konden de aanwezigen kennismaken met de Technologie en Zorg Academie (TZA), die begeleidt bij bewustwording, acceptatie, adoptie en implementatie van zorgtechnologie.

Pilot Digitale consultvoorbereidende vragenlijst SOA
Huisartsenpraktijk Assendorp kreeg regelmatig SOA-vraagstukken die in de praktijk niet altijd op de juiste manier bij de juiste zorgverlener kwamen. De praktijk heeft samen met Medrie en BCE (digitale transformatie) een digitale vragenlijst ontwikkeld, waarin de patiënt ook direct advies en voorlichting krijgt. Eén van de conclusies is dat consultvoorbereidende vragenlijsten een kansrijke ontwikkeling is. Het is werkdrukverlagend voor de praktijk, laagdrempelig voor de patiënt en het komt de kwaliteit van zorg ten goede. Ook kan het vertaald worden naar andere ziektebeelden, bijvoorbeeld luchtwegklachten en astma.

Emaat
Lukas Brouw (huisarts Goedzorg Huisartsen IJsselmuiden en lid Regiotafel), is de geestelijk vader van Emaat, een programma dat hij samen met Fred Kwakkel heeft ontwikkeld en steeds verder uitbreidt. Emaat was aanvankelijk vooral gericht op gezondheidschallenges voor patiënten, maar heeft nu ook mogelijkheden voor diabetespatiënten en zelfmanagement. Bekijk hier het filmpje van Emaat.

Zelfmanagement: een trend!
Aan het eind van het symposium kregen de deelnemers stellingen voorgelegd. Daaruit bleek volgens het overgrote deel van de aanwezigen dat zelfmanagement een trend is. En dat digitale zorg een ‘must’ is om ook in de toekomst goede zorg te bieden aan patiënten met een chronische ziekte.

-------------------------------------------------------

  1. Regiotafel = financieringsconstruct voor innovaties in de huisartsenzorg.
  2. Niels Chavannes is hoogleraar huisartsgeneeskunde, met een leerstoel in e-health applications in populations health management, hoofd onderzoek en oprichter van het National eHealth Living Lab (NeLL) aan de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum.